Post operativni period

 

POST OPERATIVNI PERIOD

 

Predlaže se 7-10 dana odmora koji su potrebni za zarastanje ranica, i povlačenje eventualnih otoka sa lica. 3 nedelje su zabranjene sve sportske aktivnosti, plivanje u bazenu, korišćenje saune i solarijuma. O uzimanju lekova i postoperativnoj nezi pacijent dobija usmene i pismene instrukcije nakon intervencije!

Nakon intervencije pacijent na klinici dobija detaljne usmene i pismene instrukcije u vezi uzimanja lekova i tretmana površine glave sa usađenom kosom! Nakon intervencije je obavezna kontrola ličnim pojavljivanjem na klinici ili putem maila sa slanjem fotografija.

 
Nakon FUE implantacije intezivan rast vlasi počinje nakon 4, 5 ili 6 meseci. Kada će kod koga da nastupi intenzivan rast utiču subjektivni faktori.
Krajnji rezultat intervencije vidi se nakon 12 meseci.

ZAVOJ

Pacijenta nakon transplantacije pustimo kući sa zavojem na potiljku, koji treba skinuti prije nego što legne.

KRVARENJE

Posle operativnog zahvata
normalna pojava je slabo krvarenje na donorskoj kao i na usađivanoj površini. U onim retkim slučajevima kada primećujete stalno krvarenje uradite sledeće:

- stavite sterilnu gazu na mesto krvarenja i bez prestanka, ravnomerno vršite pritisak u trajanju od 15 minuta.

- ako ne prestaje krvarenje nakon ovog postupka zovite nas na sledeći broj: +36 20 610 10 54 i naše kolege će Vam pomoći.

NAČIN SPAVANJA

Ne preporučujemo da spavate na licu jer ova pozicija spavanja može prouzrokovati otok lica.Tri noći spavajte sa podignutom glavom, tako se namestite da vam glava bude izdignuta za 3o stepeni, stavite ispod jastuk. Za pravilno držanje glave možete koristiti jastuk za vrat koji se koristi prilikom dugih letova avionom.

OTOCI:

U nekim slučajevima mogu se pojaviti otekline na području čela 3. i 4. dana nakon intervencije, koje uglavnom traju dva-tri dana. Ovaj otok može da se proširi na oči i koren nosa. U ovom slučaju predlažemo hladne obloge na čelo 2-3 puta dnevno po 15 minuta.

INFEKCIJE

Da bi izbegli infekcije preporučujemo:

1. U prvoj nedelji izbegavajte prašnjava i prljava mesta. Nemojte raditi takve fizičke radnje koje izazivaju znojenje, nemojte dizati teške terete, baviti se sportom, koristiti saunu itd.

2. Redovno uzimajte lekove koje smo preporučili.

3. Držite čisto područje kože na kojima su urađene intervencije kao i površine oko njih, tretirajte prema datim uputama.

UTRNUTOST:

Oko implantiranog područja glave može da se pojavi utrnutost, ali ovaj osećaj je prolazan i u najvećem broju slučajeva potpuna osetljivost se vraća u roku od 6-8 nedelja. U retkim slučajevima utrnutost može da traje i više meseci.

KRASTICE:

Krastice nakon intervencije konstantno otpadaju tokom 1.-2. nedelje. Važno je da se one ne diraju i ne grebu. Praćenje instrukcija koje dobijate
nakon intervencije smanjuje rizik pojave krastica.

VAŽNO:

u periodu od 1.-4. nedelje nakon operacije jedan deo vidljivih sitnih dlačica će otpasti, to je normalna pojava. Važno je znati da koren usađene kose ostaje u koži i samo vidljivi deo dlake otpadne.Koren kose dospeva u mirovnu fazu i nako 5-6 meseci počinje da raste.

GUBITAK IMPLANTIRANE KOSE

CRVENILO NA KOŽI GLAVE:

Dešava se da implantirano područje bude veoma prokrvljeno, može se pojaviti crvenilo, koje vremenom bledi i nestaje samo od sebe. Ova prokrvljenost je sasvim normalna pojava nakon ovakve intervencije, i molimo Vas da se zbog toga ne brinete.

BOL:

U većini slučajeva, mimo malog neprijatnog osećaja, nije

karakteristično da se pojavi bol u pravom smislu. Kod nekih pacijenata može da se pojavi glavobolja, naročito oko donorske regije. U ovom slučaju uzmite neki anelgetik. Rukovanje mašinama i vožnja u saobraćaju nije dozvoljena ukoliko se uzima anelgetik.

SVRAB:

Može se desiti da se nakon transplantacije kose pojavi svrab kako na površini donora tako i na površini gde je usađena kosa. Svrab se

normalno pojavljuje kod svake vrste rane koja zarasta, zato se može reći i da je u ovom slučaju ovo sasvim prirodna pojava i zato nema razloga za brigu. Svrab može biti pojačan suvoćom kože. Nakon nekog vremena, svrab se može ponovo pojaviti i kada krene da raste nova kosa. GREBATI KOŽU JE ZABRANJENO, jer se zbog toga može izgubiti usađena kosa.

AKTIVNOSTI:

Dan nakon intervencije najbolje je odmarati i relaksirati se. Bićete

umorni od intervencije prethodnog dana i od dobijenih lekova. Ako možete, taj dan provedite kod kuće ili na nekom mirnom mestu i opustite se. Koncentrišite se na prethodno opisane radnje kojih se trebate pridržavati i redovno se tuširajte. Nakon ovoga možete se postepeno izlagati naporima i nakon 2. nedelje možete živeti svoj
svakodnevni život. U nedeljama nakon operacije predlaže se potpuni prestanak pušenja.

FIZIČKE I AKTIVNOSTI:

Tri nedelje je ZABRANJENA svaka vrsta sportske aktivnosti, plivanje u bazenu, odlazak u solarijum i saunu.

SUNČANJE:

1. mesec nakon operacije treba izbegavati svaki vid izlaganja suncu i svetlosti.

PRIJAVITE SE NA BESPLATNE KONSULTACIJE!

Pre svake intervencije implantacije kose u svakom slučaju je potrebno konsultovati se sa institucijom u kojoj će se vršiti intervencija. Naša klinika vrši intervencije nakon konsultacija isključivo sa našim lekarima. Ova konsultacija može biti lična ili preko maila u čijem se prilogu mogu poslati i slike. Tokom ovih konsultacija vrši se pregled i ustanovljava se da li se na pacijentu može izvršiti intervencija, ako može koje su mogućnosti i kakav se rezultat može očekivati.
Klinikánk új címe: Tisza Medical Center / Cédrus Liget, F. épület fsz:4-5-6.
6724 Szeged, Bakay Nándor utca 24. / (Rigó utca felőli első épület)

A klinika bejárata földszinti, utcafrontról közelíthető meg amely a Cédrus Liget F. épületének bejáratától jobbra található.

info@dhc.hu
+36 20 610 10 54
Bisnode tanusítvány

Facebook

+36 20 610 10 54 6721 Szeged Teleki u. 9.
info@dhc.hu
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline